skip to Main Content
Att Lära Sig Spela Ett Instrument

Att lära sig spela ett instrument

Många som lär sig att spela ett instrument börjar i tidig ålder, till exempel för att deras föräldrar tyckte att de skulle spela det eller för att de fick prova på ett instrument i skolan som de gillade och fortsatte med. Det är också en stor fördel om man hade turen att lära sig att spela ett instrument på detta sätt, eftersom det är lättare att lära sig nya saker (till exempel språk) när man är yngre och hjärnan fortfarande har hög plasticitet. Bara för att man inte lärde sig ett instrument när man var liten, behöver det dock inte betyda att allt hopp är förlorat – om man är villig att lägga ned tiden och engagemanget, går det självklart att lära sig att spela ett instrument även som vuxen.

En bra början, om man är helt nybörjare, kan till exempel vara att gå en kurs på någon av de många studieförbund som finns i Sverige. Vanligtvis finns där både nybörjarkurser och påbyggnadskurser, så att man kan komma en bra bit på väg med sitt instrument. Förhoppningsvis har man då fått tillräckliga kunskaper för att kunna träna på egen hand. Ett stort steg i att lära sig spela ett instrument är till exempel att lära sig läsa noter. Detta är något som man vanligtvis börjar med relativt tidigt, eftersom det är grunden för allt framtida lärande och spelande. Att lära sig läsa noter är lite som att lära sig ett nytt språk, och precis som när man lär sig ett språk kommer man att vilja använda det hela tiden när man väl gör ett genombrott och faktiskt förstår det. När man börjar kunna förstå vad prickarna och strecken på notpappret motsvarar musikaliskt kommer man med andra ord att vilja hitta noterna till alla sina favoritlåtar, för att se om man kan spela dem endast utifrån noterna. Då kan det vara bra att se till att man har ordentligt med bläck till sin skrivare, så att man inte får slut halvvägs genom en utskrift av en låt. Om du går in på Inkclub på Black Friday kan du köpa bläcket billigare, tack vare rabattkoderna som finns där, så att du kan spara pengarna till fler musiklektioner. På Black-Friday hittar du dessutom massor av rabattkoder till andra nätbutiker, så att du kan spara pengar även på andra saker – kanske till och med när du köper ett nytt instrument.

Om man känner att man behöver fortsatt vägledning, eller helt enkelt vill påskynda sin utveckling, kan det också vara värt att investera i att anlita en privatlärare. Idag är det inte svårt att hitta lärare, nästan oavsett hur sällsynt ens instrument är, eftersom internet ger en möjlighet att söka inom ett enormt kontaktnät, helt gratis. Om man själv lägger ner det engagemang som krävs på att vara förberedd inför lektionerna och utnyttja tiden tillsammans med läraren väl, kommer man snabbt att märka att man gör stora framsteg.