skip to Main Content
Musik På Scen – Att Tänka På

Musik på scen – att tänka på

Att spela live känns sannolikt minst sagt nervöst de första gångerna; plötsligt ska man visa upp inför publik det man har suttit i garaget eller studion och slipat på, och möta sina fans ansikte mot ansikte. Kanske spelar man till och med inför en publik som ska höra ens musik för första gången, och inte vet vem man är – då är det ännu viktigare att göra ett bra första intryck. Här tänkte vi gå igenom saker som är bra att tänka på inför livespelningar, så att man kan känna sig mer förberedd och förhoppningsvis mindre nervös.

En av de viktigaste sakerna inför en livespelning är till exempel att allt fungerar med ljudet, och så länge man inte är en världsartist får man räkna med att fixa större delen av detta själv – man bör i alla fall gå en runda och kontrollera att allt står rätt till inför spelningen. De viktigaste sakerna att göra är en linecheck (att kolla att utrustningen fungerar) och en soundcheck (att kolla hur ljudet låter i lokalen). Den sistnämnda utförs vanligtvis i samarbete med en ljudtekniker.

Något man inte får glömma är dock att det inte bara är musiken som spelar roll när man har en livespelning, utan också hur man ser ut. Scenkläder, smink och hår är en viktig del av helhetsupplevelsen. Att hitta rätt utseende för scenen är en balansgång mellan att vara sann mot sin egen personlighet och stil och att ta på sig sin scenpersonlighet. Många kan tycka att det är lugnande att till viss del ta på sig en roll när de går upp på scenen, att genom kläderna bli någon annan. Det får dock inte gå till den grad att scenkläderna och looken uppenbart är en ”fake image” – då kommer ingenting i ens låttexter eller musik heller att verka genuint. Det är bra att genom scenkläderna försöka förmedla vilken typ av musik man spelar – spelar man punk har man kläder som är rockiga och punkiga, och spelar man dansband har man matchande kostymer. Nästan oavsett vilken stil man har, från glamrock till indie och dansband, finns det skor som passar stilen hos Vagabond; allt från rockiga platåkängor till klassiska och eleganta Oxfordskor. Sannolikt äger de flesta i bandet redan kläder som passar musikstilen, eftersom musik och mode vanligtvis hänger ihop. Man ska dock tänka på att det ger ett bättre intryck om alla i bandet har koordinerat sina kläder i någon mån, så att man verkligen ser att det är ett band på scenen, som hör ihop.

När man känner att man har rätt look kommer det sannolikt bli lättare att få den tredje delen av ett liveframträdande att falla på plats, nämligen utstrålning och publikkontakt. Även om man ser bra ut och spelar bra kommer en liveföreställning att bli tråkig om man inte är närvarande på scenen och når ut till publiken. Det man kan förbereda inför spelningen är därför att planera om man ska röra sig på ett visst sätt till musiken och om man ska koreografera in några särskilda moves tillsammans med de andra i bandet. Under själva spelningen ska man tänka på att då och då få ögonkontakt med några i publiken, och att fokusera på den känsla man vill förmedla med musiken. Om man själv känner känslan kommer det att synas på scenen.

Total