skip to Main Content
Julmusik

Julmusik

Även om det kan vara svårt att ta in, så närmar sig julen med stormsteg. Det blir mörkare och mörkare, vi ställer om klockan och temperaturen sjunker stadigt. Träden börjar tappa sina färgglada löv och det känns som det har regnat i flera månader. Glittrande snö och minusgrader känns långt borta. Men faktum kvarstår; det är bara två månader kvar till jul. Och då kommer vi ju naturligtvis in på en av julens stora, svåra frågor. När är det okej att börja lyssna på julmusik? När vi har ställt om klockan till vintertid? Alldeles för tidigt, tycker vissa. När det är första advent? Alldeles för sent, tycker andra.

Något de flesta i alla fall verkar komma överens om är att det är dags att sluta spela julmusiken efter nyårsafton, även om julmusiken nog har sin pik i mellandagarna. Juldekorationerna och granen kan vara kvar ett tag till, men från och med den andra januari är det slut med julmusiken. Och eftersom att man inte får lyssna på julmusik efter nyårsafton är det väl kanske lika bra att börja i tid, så att man hinner lyssna färdigt för ett helt år. För det verkar också vara en universell åsikt, att det inte är okej att spela julmusik någon annan gång på året än just vid jul.

Så vilken musik räknas som julmusik då? Krävs det att ordet jul eller christmas är med i texten? Eller funkar det med texter om snötyngda hus och gröna granar. Eller det kanske räcker med att musiken känns julig? Eller kanske bara vintrig? Det finns hur många julsånger som helst, eftersom att nästan varje artist som har släppt minst två andra album också har gjort en julskiva. Och ändå känns det som alla radiokanaler och andra medier går runt på samma 20 sånger hela december. Med tanke på alla julskivor som släpps hela tiden måste det väl finnas fler sånger än stilla natt, nu tändas tusen juleljus och All i want for christmas, som i original spelades in av Mariah Carey. Fast å andra sidan innehåller nog i stort sett alla julalbum till 75% samma sånger. Så det är väl kanske inte så konstigt. Det måste finnas minst hundra varianter på Oh helga natt.

Så hur lyssnar vi på julmusik nu för tiden då? CD-skivornas tid verkar vara förbi, även om vi tenderar att bli lite mer traditionsbundna i juletider. En del går kanske på en julkonsert, men den stora mängden julmusik intar vi troligtvis genom våra mobiltelefoner. En del av oss äger också företag och vill kunna lyssna även på jobbmobilen. Och för att kunna göra det behöver man ett bra mobilabonnemang för företag.

Så vilken är den populäraste julsången då? Den mest sålda singeln är Bing Cosbys White Christmas. I svensk radio är den mest spelade jullåten år 2016 Tänd ett ljus.

Julmusiken har en stor del i att komma i julstämning, så det nu börjar det bli dags att ladda ned en bra lista med julmusik och börja lyssna!

Total