skip to Main Content
Där Musiken Skapas Påverkar Hur Det Låter

Där musiken skapas påverkar hur det låter

Musik är ett fantastiskt uttrycksmedel. Från den som skapar den och den som framför den så uttrycker den något. Hos mottagaren väcks en känsla, förändras en tanke, vidrörs hjärtan.

Det är vanligt platsen där musiken skapats och spelats in också tydligt präglar hur den låter. Carola spelade in “Sov på min arm”-plattan i Sydafrika, vilket tydligt präglar hur den låter. För att inte tala om hennes “Jul i Betlehem”-plattor, som är unika i sitt slag. År 2017 släppte Per Gessle två plattor som båda spelades in i Nashville. Detta präglade ljudbild, texter och hela upplevelsen för lyssnaren.

Var man är i livet påverkar också hur det låter. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar Per Gessle hur flera i hans familj ryckts ifrån honom under senare år. Sådant påverkar givetvis också hur man uttrycker sig genom sin musik.

Det är berörande med artister som är transparenta med var de är i livet, på ett personligt men inte alltför privat sätt. Det kan verkligen beröra lyssnaren. Exempelvis Mary J Bliges “No more drama” kom ut efter att hon gått igenom flera turbulenta år, och var ett tydligt statement att “nu vänder jag blad”. Den transparensen kan också inspirera och influera lyssnaren på ett positivt sätt.

En annan platta som satt stort avtryck i populärkulturen är Paul Simons:https://www.svd.se/turnerandet-ar-over–men-musikskapandet-tar-aldrig-slut], Graceland. Den spelades in i Sydafrika och byggde viktiga broar mellan afrikansk och västerländsk kultur. Den var också ett viktigt kulturellt instrument att sätta frågan om Apartheid på kartan för resten av världen. Det är fint när musik används på det sättet. Musik är ett kraftfullt redskap, som kan påverka på sätt som inga debatter, protester eller demonstrationer kan göra.

Hillsong United har också spelat in och släppt musik direkt ifrån Jerusalem. Det berör djupt när deras vackra sånger går ut från de platser där mycket av det de sjunger om skedde för två tusen år sedan. Där står de i all enkelhet, flera av den iförda en enkel Hoodie med tryck, och bara uttrycker hjärtats lovsång genom sin musik. Det är ett fint ögonblick när en historisk plats möter skapande och man ger uttryck för sin tacksamhet till Skaparen.

Få saker är så vackert som svenska visor eller poplåtar om svensk sommar där man också hör lite vågor i bakgrunden eller en mås som skriker avlägset, eller varför inte lite sus från en björk. Dessa ljud i sig är som musik, och de kan verkligen addera något unikt till en inspelning.

Så helt klart är det att vart man befinner sig när man skapar, det påverkar. Både den geografiska platsen, likväl som vart i livet. Om man mår väldigt bra, går igenom något svårt eller precis har kommit igenom något svårt. Det är fint när vi kan på ett uppbyggande sätt dela dessa upplevelser med varandra.

Total