skip to Main Content
Pianot Och Gitarren – Bra Nybörjarinstrument

Pianot och gitarren – bra nybörjarinstrument

Piano och gitarr är två vanliga nybörjarinstrument. Det finns flera orsaker till varför just de två musikinstrumenten har blivit så vanliga. Om du vill lära dig ett instrument ska du naturligtvis satsa på det instrument som du drömmer om, men ibland kan det underlätta att få lite musikkunskap genom gitarr eller piano.

Lära sig ett instrument

Det bästa instrumentet att lära sig att spela är det musikinstrument som har fått dig att vilja börja spela från början. Det kan vara en kompis som spelar gitarr på fester eller en Youtubefilm där en musiker skapar något fantastiskt av en banal låt med sin trumpet. Eller så har du alltid önskat att bara sätta dig vid ett piano och spela några ackord. Vissa musikinstrument är dock lite lättare att lära sig, som gitarr och piano. Det finns en anledning till att så många börjar med just något av de två musikinstrumenten.

Relativt billiga

Piano och gitarr är också relativt billiga instrument. Du kan köpa en gitarr för 1000 kronor för de första åren. Akustiska pianon kan du rent av få gratis eller så kan du köpa ett e-piano för 3000 kronor att lära dig att spela på. Du kan också köpa musikinstrument på begagnatmarknaden, då musikinstrument, liksom iPads och andra Appleprodukter, har ett bra andrahandsvärde. Om du letar efter en begagnad iPad har mresell.se iPads och datorer till riktigt bra priser.

Ljudet och tonen

På ett piano kommer du alltid få ett bra ljud. Om du ska spela saxofon måste du inte bara lära dig hur du ska trycka på saxofonens knappar för att ta rätt ton, då måste också lära dig att blåsa för att ljudet ska bli bra. Pianot kräver inget mer än att du bara trycker ner tangenten. Gitarren är ett enkelt musikinstrument då det främst är ett kompinstrument. Du spelar ackord på gitarren, alltså inte hela melodin, i alla fall inte i början, och du kan snabbt lära dig några ackord. Många moderna poplåtar är uppbyggda kring fyra ackord, vilket innebär att om du kan de fyra ackorden kan du spela allt från ”Wake me up” till Gyllene tider, vilket kan vara trevligt på fester.

Måste du då börja med piano eller gitarr? Nej, det måste du inte. Däremot är det ganska bra att kunna grunderna i piano, att kunna läsa lite noter och klinka några toner. Om du ska spela tillsammans med andra är pianot litegrann som en bro mellan instrumenten och det instrument som alla kan relatera till. Det gäller också instrumentet sång, även de som sjunger i kör har nytta av lite baskunskaper i pianospel. Det bästa instrumentet att lära sig är som sagt det instrument som du drömmer om. Om du däremot inte har råd att köpa en saxofon eller cello för 10 000 kronor, men har tillgång till ett piano, kan du ju alltid börja lära dig att spela.

Total