skip to Main Content
Den Bästa Partymusiken

Den bästa partymusiken

Vilken som är den allra bästa musiken att festa loss till varierar så klart från person till person – ingen har helt identisk musiksmak. Två sätt att komma fram till ett svar är dock att fråga proffsen – det vill säga de som jobbar inom musikindustrin – och att använda sig av statistik.

Om man använder sig av den första metoden kan man få fram låtar som ”No Good (Start the Dance” med The Prodigy och ”Wanna be startin’ something” med Michael Jackson. Dessa låtar ligger nämligen i topp på housestjärnan Albin Myers topplista över de bästa partylåtarna. Han menar att Prodigys låt har en bra hook, och att ”Wanna be startin’ something” är den Michael Jackson-låt som får en att vilja dansa allra mest – helst med riktiga Michael Jackson-moves.

Frågar man Linnea Deb, som är låtskrivare, får man ett helt annat svar: hon menar att ”Remember me” med Blueboy och ”Turn down for what” med DJ Snake & Lil Jon är låtarna som får festen att gunga. Hon har faktiskt egen erfarenhet av just detta, då hon spelade ”Remember me” på en förfest hon hade i sin egen lägenhet, och fick festen att verkligen komma igång.

Väljer man att istället titta på statistiken för att få svaret på vad som är den bästa partymusiken, finns det även där flera metoder. Expressen valde till exempel att titta på vilka låtar som spelats mest på Spotify när de skulle avgöra vilka som var de hetaste låtarna år 2013. Vinnaren blev ”Get Lucky” med Daft Punk, som slog rekord gällande hur många gånger per dygn en låt har spelats på Spotify. Andra topplåtar under året var Aviciis ”Hey Brother” och Veronica Maggios ”Sergels torg”.

Sveriges Radio P4 gick istället på sina lyssnares åsikt för att avgöra med statistik vilka som är de bästa discolåtarna genom tiderna. Disco är ju en av de bästa genrerna för en fest, eftersom det är en genre som är skapt för att dansas till – ”disco” är ju inte bara namnet på en musikgenre, utan också en dansstil. Alla deras lyssnare fick skicka in sina förslag till listan, och sedan räknade man ihop vilka låtar som föreslogs flest gånger för att komma fram till en topplista. De låtar som placerade sig i topp 6 var ”YMCA” med The Village People, ”Born to be alive” med Patrick Hernandez, ”That’s the way (I like it)” med KC & The Sunshine Band, ”Funky Town” med Lipps Inc., ”I will survive” med Gloria Gaynor och ”Knock on Wood” med Amii Stewart. Om man vill ha en riktigt bra blandning med låtar till sin fest ska man med andra ord ta några låtar från discolistan och några från de mest spelade låtarna på Spotify, så kommer alla gäster höra en låt som får upp dem på dansgolvet.

Det är dock inte bara musik som behövs för att skapa en bra fest – man behöver också härliga gäster och goda drinkar. Något som verkligen förhöjer en hemmafest är till exempel att man har en egen bar där gästerna kan blanda sina egna drinkar. På Partykungen.se hittar du alla bartillbehör du kan behöva för att skapa en komplett bar, från shotglas till mixare.

Total